luni, 28 decembrie 2015

La ce e bun usturoiul? – Dan Ariely, Al dumneavoastră, iraţional

Dan Ariely, Al dumneavoastră, iraţional, Ed. Publica, Bucureşti, 2015

            Dan Ariely este profesor de psihologie şi economie comportamentală la Duke University şi fondator al Center for Advanced Hindsight. Interesul acestuia pentru iraţional a fost determinat de experienţa prin care a trecut, suferind – în tinereţe – arsuri pe 70% din corp. Astfel, pornind de la cunoaşterea şi înţelegerea propriilor probleme, însoţite de studii de specialitate, autorul răspunde diferiţilor oameni care îi scriu în rubrica „Întreabă-l pe Ariely“, din Wall Street Journal. Aşa s-a născut şi Al dumneavoastră iraţional.  
Citind această carte m-am lămurit încă o dată în legătură cu una dintre întrebările care-i macină pe mulţi: „la ce e bună lectura?“ Unul dintre posibilele răspunsuri este acesta: pentru că te face mai tolerant, mai răbdător şi, bineînţeles, mai inteligent. Dar nu despre lectură este vorba aici, ceea ce voiam să subliniez este că trebuie să fii o persoană foarte răbdătoare (aşa cum este, de pildă, autorul cărţii de faţă) pentru a răspunde la astfel de întrebări (unele de-a dreptul tâmpite) precum:
- De ce se pierd întotdeauna ciorapii daţi la spălat?
- Se poate pune un preţ (la propriu) pe sufletul omenesc?
- De ce mă enervez când veveriţele fură mâncarea lăsată de mine păsărilor?
- Ce sendviş ai mânca primul, dintre unul delicios şi altul nu prea grozav?
- Ce anume din comunicarea prin internet – Facebook, Twiter, e-mail – pare a-i face pe oameni să coboare la cel mai mic numitor comun?
Autorul răspunde cu bun-simţ, uneori mai în glumă, alteori mai serios şi îţi dă impresia că este un fel de Doctor Ştie-Tot.
         Întrebat asupra efectului real pe care îl are usturoiul, Ariely răspunde: „Nu sunt sigur de puterea reală a usturoiului, dar te-ai gândit la posibilitatea ca motivul pentru care te simţi atât de mult mai bine să fie faptul că cei din jur te lasă acum în pace, stând la distanţă?“ (p. 49)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrie ce-ţi trece prin cap :)